A múlt héten kaptam egy üveg kókuszos almalekvárt (meg még van valami benne), azóta pörgött az agyam, hogy hogyan használjam fel: egy régi bevált receptet használtam tésztának (morzsakocka) és kis kosárkákban sütöttem meg a hétvégi sütit.
Hozzávalók 9 kosárkához
12 dkg liszt
8 dkg vaj
4 dkg porcukor
1 csipet só
1 tojássárgája
1 ek. tejföl
A morzsához:
6,5 dkg vaj
10 dkg liszt 7,5 dkg cukor
A töltelékhez:
lekvár
1 kk. őrölt fahéj
8 dkg dió
1 evőkanál nádcukor
Az omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgáját és a tejfölt, majd összegyúrjuk. Elméletileg 2 órára a hűtőbe kell tenni, én csak addig tettem be, amíg előkészítettem a süti többi részét.
A morzsához összekeverjük a lisztet és a cukrot, a vajat felolvasztjuk és hozzáadjuk a lisztes keverékhez, morzsaszerű képződményt kell, hogy kapjunk. Ezt is bedobjuk a hűtőbe az omlós tészta mellé.
A diót durvára aprítjuk, ehhez jön a fahéj és a cukor.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. 9 kosárkát kivajazunk. Az alaptésztát kis gombócokká formázzuk és belegyurmázzuk a formába. Mindegyik kosárba egy-egy kanál lekvárt teszünk, rászórjuk a diót, majd a morzsát is. Kb. 20 perc alatt sül meg.
Ha már félig kihűlt, kiszedjük a formából.
Elfért volna rajta egy kis vaníliaszósz is, de a lustaságom megakadályozott, hogy főzzek egyet.
Hozzávalók 9 kosárkához
12 dkg liszt
8 dkg vaj
4 dkg porcukor
1 csipet só
1 tojássárgája
1 ek. tejföl
A morzsához:
6,5 dkg vaj
10 dkg liszt 7,5 dkg cukor
A töltelékhez:
lekvár
1 kk. őrölt fahéj
8 dkg dió
1 evőkanál nádcukor
Az omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgáját és a tejfölt, majd összegyúrjuk. Elméletileg 2 órára a hűtőbe kell tenni, én csak addig tettem be, amíg előkészítettem a süti többi részét.
A morzsához összekeverjük a lisztet és a cukrot, a vajat felolvasztjuk és hozzáadjuk a lisztes keverékhez, morzsaszerű képződményt kell, hogy kapjunk. Ezt is bedobjuk a hűtőbe az omlós tészta mellé.
A diót durvára aprítjuk, ehhez jön a fahéj és a cukor.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. 9 kosárkát kivajazunk. Az alaptésztát kis gombócokká formázzuk és belegyurmázzuk a formába. Mindegyik kosárba egy-egy kanál lekvárt teszünk, rászórjuk a diót, majd a morzsát is. Kb. 20 perc alatt sül meg.
Ha már félig kihűlt, kiszedjük a formából.
Elfért volna rajta egy kis vaníliaszósz is, de a lustaságom megakadályozott, hogy főzzek egyet.
2 megjegyzés:
Ez isteni, remek. De rég szeretnék én is készíteni, de valahogy sosem jutottam el
Én mindig baracklekvárral,diós habbal készítem,de így is fini lehet.
Megjegyzés küldése