A recept roppant egyszerű, el lehet készíteni különálló, kisebb formákban is. Én 18 centis tortaformában sütöttem meg kétharmadnyi tésztából (eredetileg ilyenben kellene sütni).
Hozzávalók (az eredeti mennyiség):
3 tojás
15 dkg porcukor
15 dkg liszt
20 dkg olvasztott vaj
vanília ízlés szerint
1 csipet só
A karamellhez:
15 dkg cukor
4 evőkanál víz
4 csepp citromlé
A tetejére:
2 citom
2 evőkanál cukor
pár szem eper
A citromokat alaposan megmossuk, felkarikázzuk és egy kis lábasba tesszük: felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és megszórjuk a cukorral. Kis lángon kb. 10 percig főzzük, amíg meg nem puhulnak a karikák. Lecsöpögtetjük, az epret felszeleteljük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tortaformát kivajazzuk, ha kapcsos a forma, akkor alufóliával körbetekerjük.
A tojásokat a cukorral és a vaníliával fehéredésig keverjük, majd a lisztet és az olvasztott vajat is beledolgozzuk, szintén folyamatosan keverve.
A karamellhez a cukrot és a vizet lassú tűzön, 5-6 perc alatt szép barna karamellé főzzük, a tűzről levéve hozzáadjuk a citromlevet.
A karamellt a forma aljába öntjük, ráhelyezzük a citromkarikákat és az eperszeleteket, majd rásimítjuk a tésztát. Ha nagy formában sütjük, akkor 40 perc múlva kivesszük a sütőből is kiöntjük a formából (a 18 centis 35 perc alatt sült meg).
1 megjegyzés:
Csodás lehet
Megjegyzés küldése