2010. április 11., vasárnap

Karamelles pite

Ezt a süteményt gyerekkori barátnőm nagymamájától tanultam: egy második világháború előtti szakácskönyvből van a recept. Nincsen benne tojás, ezért állítólag ínségesebb időkben is sütötték (mármint amikor nehéz volt tojáshoz jutni).

Hozzávalók:
35 dkg liszt
15 dkg vaj
2 dl tejföl
kevés só
csapott kávéskanál szódabikarbóna

A tésztát összegyúrjuk, három részre osztjuk, hideg helyen ½ órán át pihentetjük. Kinyújtjuk és rendes tűznél rózsaszínűre sütjük (170 fokon – 35x25 centis tepsi hátán).

Krém:
12 dkg kristálycukor
2 dl víz
5 dkg liszt
1 dl tej
10 dkg vaj
10 dkg porcukor

12 dkg kristálycukorból karamellt készítünk, de valamivel sötétebb legyen, mint a dobos cukor. Ha készen van, adunk hozzá 2 dl vizet (a tűzről levéve), addig főzzük, amíg a cukor elolvad. 5 dkg lisztet 1 dl tejjel összekeverünk, ha a cukor elolvad, akkor ráöntjük, és sűrű péppé főzzük. 10 dkg vajat kikeverünk 10 dkg vaníliás porcukorral, és ha a pép kihűl, az egészet összekeverjük. Megtöltjük a lapokat, csak másnap vágjuk fel.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Wilde Kálmánné Paál Rózsi szakácskönyvéből való recept. Gyerekkorom kedvence, még most is szeretem, nagyon finom.
Dupla adag krémmel szoktam csinálni, nekem sosem elég az eredeti mennyiség.
Jó, hogy betetted ide.
Rita

Bianka írta...

Ez nagyon finom lehet

Máté Gyarmati írta...

Kedves Rita!

Ezt a könyvet keressük. Neked esetleg megvan? :)

Üdv, Máté

Blog Widget by LinkWithin