2007. november 18., vasárnap

Darázsfészek

alias vaníliás csiga vagy tekercses süti

Mindkét nagymamám isteni finom kelt tésztákkal kényeztette a húgomat és engem gyerekkorunkban. A nyári szünetekben szinte minden napra jutott valamilyen „tészta”, az én kedvencem a „tekercses süti” volt, ezt egy nap alatt simán elpusztítottuk. Már régóta próbálkozom kelt tésztákkal, a Horváth Ilona -féle könyvből, apróbb változtatásokkal, de valahogy soha nem olyan lett a süti, mint a nagymamámé volt. Az eszembe sem jutott, hogy tőle kérdezzem meg, miből mennyit tett a tésztába. Megspóroltam volna magamnak egy csomó kísérletezést.


Íme az eredeti recept:
½ kg liszt
3,5 dl tej
½ cs. olvasztott margarin
3 ek. porcukor
kávéskanál só
3 tojássárga
½ cs. élesztő

A kenyérsütőgép most is nagy szolgálatot tesz, ha van, mert csak bele kell önteni a hozzávalókat, és 90 perc alatt gyönyörű kelt tésztát kapunk. Míg nagymamáinknak legalább fél órájába telt a tészta kidagasztása...
Miközben kel a tészta, kikeverjük a következőket:
10 dkg vaj
14 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor

Én ezt az adagot megfeleztem, és a másik részéhez diót is kevertem.
A tésztát kb. ujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk, majd megkenjük a krémmel, szorosan feltekerjük. 3 ujjnyi vastagságú szeleteket vágunk belőle és kivajazott tepsibe egymás mellé pakoljuk. Én szeretem, ha összekel a tészta, de aki nem, az nagyobb távolságokat is hagyhat a csigák között. A tepsiben még fél órát kelesztjük. 160 fokos előmelegített sütőben, légkeveréses üzemmódon, kb. 25-30 perc alatt megsül.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szeretném tudni, hogy mekkora csomag vajnak szükséges a fele?

köszönöm

Jutkus

sütiszörny írta...

Szia,
a 25 dkg-s margarin vagy vaj fele szükséges.

Névtelen írta...

Nagyon szépen köszönöm a receptet! Diabetikus liszttel és édesítővel készítettem, pehely könnyű lett a tésztája.Nagy sikere lett! :) Mintyő

Blog Widget by LinkWithin