2010. május 16., vasárnap

Epres-citromos fordított torta

A recept az Elle a table márciusi számából van: egy alaptésztára 5 féle verziót mutatnak be, én most a citromosat választottam (volt még natúr, bogyós gyümölcs, alma, körte feltéttel).

A recept roppant egyszerű, el lehet készíteni különálló, kisebb formákban is. Én 18 centis tortaformában sütöttem meg kétharmadnyi tésztából (eredetileg ilyenben kellene sütni).

Hozzávalók (az eredeti mennyiség):

3 tojás
15 dkg porcukor
15 dkg liszt
20 dkg olvasztott vaj
vanília ízlés szerint
1 csipet só

A karamellhez:
15 dkg cukor
4 evőkanál víz
4 csepp citromlé

A tetejére:
2 citom
2 evőkanál cukor
pár szem eper

A citromokat alaposan megmossuk, felkarikázzuk és egy kis lábasba tesszük: felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és megszórjuk a cukorral. Kis lángon kb. 10 percig főzzük, amíg meg nem puhulnak a karikák. Lecsöpögtetjük, az epret felszeleteljük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tortaformát kivajazzuk, ha kapcsos a forma, akkor alufóliával körbetekerjük.

A tojásokat a cukorral és a vaníliával fehéredésig keverjük, majd a lisztet és az olvasztott vajat is beledolgozzuk, szintén folyamatosan keverve.

A karamellhez a cukrot és a vizet lassú tűzön, 5-6 perc alatt szép barna karamellé főzzük, a tűzről levéve hozzáadjuk a citromlevet.

A karamellt a forma aljába öntjük, ráhelyezzük a citromkarikákat és az eperszeleteket, majd rásimítjuk a tésztát. Ha nagy formában sütjük, akkor 40 perc múlva kivesszük a sütőből is kiöntjük a formából (a 18 centis 35 perc alatt sült meg).

2010. május 2., vasárnap

Diós-lekváros kosárkák

A múlt héten kaptam egy üveg kókuszos almalekvárt (meg még van valami benne), azóta pörgött az agyam, hogy hogyan használjam fel: egy régi bevált receptet használtam tésztának (morzsakocka) és kis kosárkákban sütöttem meg a hétvégi sütit.


Hozzávalók 9 kosárkához
12 dkg liszt
8 dkg vaj
4 dkg porcukor
1 csipet só
1 tojássárgája
1 ek. tejföl

A morzsához:
6,5 dkg vaj
10 dkg liszt 7,5 dkg cukor

A töltelékhez:
lekvár
1 kk. őrölt fahéj
8 dkg dió
1 evőkanál nádcukor

Az omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgáját és a tejfölt, majd összegyúrjuk. Elméletileg 2 órára a hűtőbe kell tenni, én csak addig tettem be, amíg előkészítettem a süti többi részét.

A morzsához összekeverjük a lisztet és a cukrot, a vajat felolvasztjuk és hozzáadjuk a lisztes keverékhez, morzsaszerű képződményt kell, hogy kapjunk. Ezt is bedobjuk a hűtőbe az omlós tészta mellé.

A diót durvára aprítjuk, ehhez jön a fahéj és a cukor.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. 9 kosárkát kivajazunk. Az alaptésztát kis gombócokká formázzuk és belegyurmázzuk a formába. Mindegyik kosárba egy-egy kanál lekvárt teszünk, rászórjuk a diót, majd a morzsát is. Kb. 20 perc alatt sül meg.

Ha már félig kihűlt, kiszedjük a formából.

Elfért volna rajta egy kis vaníliaszósz is, de a lustaságom megakadályozott, hogy főzzek egyet.
Blog Widget by LinkWithin