Ez az első recept Pierre Hermé könyvéből, amit nem csak nézegettem, hanem meg is sütöttem. A könyv tényleg zseniális: leírja az összes létező tészta, krém, mousse, sorbet, stb. alapreceptet, és utána kezd a különféle desszertek részletezésébe.
A sütihez szükség van:
30 dkg pâte brisée-re
50 dkg szilvára
11 dkg porcukorra
A pâte brisée hozzávalói (50 dkg tésztához):
19 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
5 g só (1 kávéskanál)
0,5 dl víz vagy tej
25 dkg liszt
A vajat felkockázzuk és egy tálban habosra keverjük. A vízben vagy tejben feloldjuk a sót, és apránként a vajhoz keverjük. Számomra elég hihetetlen volt, hogy a víz és a vaj össze fog állni, de ha tényleg csak apró adagokban adjuk hozzá a vizet, akkor össze tudjuk keverni. A lisztet átszitáljuk és apránként a vajhoz adjuk, folyamatosan keverve, de ne dolgozzuk túl a tésztát. Amikor nagyjából összeállt a tészta, a munkalapra öntjük és homogénné gyúrjuk, kis gombócot formázunk belőle és kissé kilapítjuk (nem nagyon). Fóliába csomagoljuk és 2 órára a hűtőbe tesszük.
Mivel itt 50 dkg tésztára adta meg a mennyiségeket, és nem volt kedvem arányosítani, így csak 25 dkg tésztát használtam fel a lepényhez.
A szilvát kimagozzuk, a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát kinyújtjuk és egy kivajazott 22 centi átmérőjű piteformát kibélelünk vele, én a kilógó részeket visszahajtogattam, hogy ne vesszen kárba egy gramm tészta sem. A tésztát villával megszurkáljuk, és megszórjuk 4 dkg porcukorral (P. Hermé sima porcukrot ír, én fahéjat is kevertem hozzá). A szilvát rápakoljuk a tésztára, úgy, hogy a gömbölyű felük legyen alul. Ismét megszórjuk 4 dkg fahéjas cukorral, majd a sütőbe tesszük 30 percre. Teljesen kihűtjük és rászórjuk a maradék 3 dkg cukrot.
Nagyon-nagyon finom lett, csak mivel a szilva levet eresztett, egy kissé eláztatta alul a tésztát, de szerintem nem zavaróan. Legközelebb kapcsos formában fogom sütni, mert úgy sokkal könyebb a formából kioperálni...
Mivel itt 50 dkg tésztára adta meg a mennyiségeket, és nem volt kedvem arányosítani, így csak 25 dkg tésztát használtam fel a lepényhez.
A szilvát kimagozzuk, a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát kinyújtjuk és egy kivajazott 22 centi átmérőjű piteformát kibélelünk vele, én a kilógó részeket visszahajtogattam, hogy ne vesszen kárba egy gramm tészta sem. A tésztát villával megszurkáljuk, és megszórjuk 4 dkg porcukorral (P. Hermé sima porcukrot ír, én fahéjat is kevertem hozzá). A szilvát rápakoljuk a tésztára, úgy, hogy a gömbölyű felük legyen alul. Ismét megszórjuk 4 dkg fahéjas cukorral, majd a sütőbe tesszük 30 percre. Teljesen kihűtjük és rászórjuk a maradék 3 dkg cukrot.
Nagyon-nagyon finom lett, csak mivel a szilva levet eresztett, egy kissé eláztatta alul a tésztát, de szerintem nem zavaróan. Legközelebb kapcsos formában fogom sütni, mert úgy sokkal könyebb a formából kioperálni...
9 megjegyzés:
Finom lehetett!
Szia, nekem rögtön van is egy kérdésem:
Mi az a "pâte brisée"? Sose hallottam róla, ugye mindig tanul az ember. :-)))))
Hollandiában a pate szó az általában valamilyen ízesített, kenhetö kenömájasra használjuk.
Ezt nehezen tudom szilvás lepényben elképzelni.
Üdv, Gabriella
Millie: igan, az volt, csak sajnos villámgyorsan elfogyott.
Gabriella: A pate brisée az egy omlós tészta szerűség, a pate (sütemény)tésztát jelent.
Szia!
Nézz be hozzám, vár egy kis meglepi!
szia!
a szatmári szilvapálinkás Ország Tortát megpróbáltad már megsütni?
Jó lenne, ha kipróbálnád, aztán megírnád, hogy sikerült. Biztos hallottad, hogy most az idén a Miniszterelnöki Hivatal által meghirdetett pályázaton a szatmári szilvapálinkás torta nyert. Nem hiába hungarikum az a pálinka,… Szóval küldöm a receptet! Innen sikerült letöltennem: http://augusztus20.freeblog.hu/categories/torta/
Nicole, köszönöm a díjat!
Nóra, pont a minap hallottam erről a sütiről a tvben, és a fantáziámat felizgatta, úgyhogy amint lesz annyi időm, kipróbálom. Köszi!
Szia Süti!
Már hiányolunk a gályán (meg a kóstolókat is:-))!
Ettem, igaz cukrászdában, szatmári szilvatortát, tényleg finom. Ha esetleg nem tudnál mit sütni...
jo kezdet
Megjegyzés küldése