2008. június 15., vasárnap

Szilvalekváros morzsasüti

Réges-régen találtam ezt a receptet a Nők Lapjában (ahol egyébként szinte soha nem találok egy figyelemre méltó receptet sem): a szilvalekvár adott volt, egy kb. 5 éves, az üvegbe belekövesedett anyag formájában. Nem is tudom, hogy miért vártam ennyit a megsütésével, mert a végeredmény isteni finom lett.

Hozzávalók:
Az alsó réteghez:
24 dkg liszt
16 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1 csipet só
1 tojássárgája
2 ek. tejföl

A morzsához:
12,5 dkg vaj
20 dkg lisz
15 dkg cukor

A töltelékhez:
30 dkg szilvalekvár
1 kk. őrölt fahéj
14 dkg dió

Az omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgáját és a tejfölt, majd összegyúrjuk. Elméletileg 2 órára a hűtőbe kell tenni, én csak addig tettem be, amíg előkészítettem a süti többi részét.

A morzsához összekeverjük a lisztet és a cukrot, a vajat felolvasztjuk és hozzáadjuk a lisztes keverékhez, morzsaszerű képződményt kell, hogy kapjunk. Ezt is bedobjuk a hűtőbe az omlós tészta mellé.

A lekvárt elkeverjük a fahéjjal, a diót durvára aprítjuk (egy zacskóba tettem a diót és a klopfolóval egy párszor megütögettem).

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Kivajazunk egy 25x30 cms tepsit, és a kinyújtott omlós tésztát belehelyezzük. Ezen egyenletesen eloszlatjuk a szilvalekvárt, rászórjuk a diót, majd a morzsatésztát. Kb. 35 perc alatt sül meg.
Még melegen szeleteljük, mert a morzsa apró szemekre esik, ha hidegen próbáljuk felvágni. A tepsiből csak akkor szedjük ki, ha teljesen kihűlt.

3 megjegyzés:

Millie írta...

Ez isteni lehet! Imádom az ilyen crumbcake-t! Szerintem érdemes lenne kipróbálni barackkal, almával, vagy akár meggyel is.
Én is posztoltam egy hasonlót rebarbara crisp címen, ott még tészta sem volt, csak gyümölcs és morzsa. Nem lehetett abbahagyni!
:-D

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Névtelen írta...

Nagyon erdekes, koszonom

Blog Widget by LinkWithin