2008. március 2., vasárnap

Tarte Tatin

Ez nem teljesen olyan lett, mint ahogyan a franciák készítik, Stahl J. egyik könyvéből szedtem elő ezt a receptet. Az igazi Tarte Tatin ún. pâte brisée-ből készül. A szerencsések, akik Franciaországban élnek, csak bemennek egy szupermarketbe, és leveszik a polcról a már kész tésztát, és ezzel nem is kell otthon pepecselniük. A Magyarországon élő belgák és franciák sokszor panaszkodnak arról, hogy az itthon készült leveles tésztás ill. pate brisée felhasználásával készült sütemények nem az igaziak. Hát, igazuk lehet. Szóval úgy tűnik, hogy az eredeti pâte brisée-be víz, vaj, hideg víz, kis só kivételével nem nagyon kell semmi. Amit én most elkészítettem, abban volt.



Hozzávalók:
20 dkg liszt
5 dkg porcukor
10 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
3 ek. hideg víz

1 kg alma, megpucolva, szeletelve
10 dkg vaj
20 dkg cukor
½ citrom leve
fahéj

Először is elkészítjük a tésztát: a lisztet elkeverjük a cukorral a vajat elmorzsoljuk benne, végül hozzáadjuk a tojássárgáját és a hideg vizet. Hűtőbe tesszük legalább 30 percre.
Az almát meghámozzuk, felszeleteljük. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk és hozzákeverjük a cukrot. (Elméletileg ennek el kellett volna olvadnia benne, nekem egyből karamellizálódni kezdett.) Az almadarabokat beleforgatjuk, belecsavarjuk a fél citrom levét, és megpároljuk őket, majd fedő nélkül is pirítjuk egy kicsit. A cukor és vaj keveréknek ekkor már karamell színűnek kell lennie. Az almákat kihűtjük, én hűlés után áttesszük egy piteformába, kevés fahéjjal megszórjuk. Arra vigyázni kell, hogy ha nagyon sok lé maradna az alma alatt, akkor azt ne mindet öntsük át, mert nagyon elázik a tészta.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát kinyújtjuk – nagyobbra, mint a forma – és befedjük vele az almákat, úgy, hogy a tésztát benyomkodjuk a forma és az almák közé. 25 perc alatt sül meg. Miután kivesszük a sütőből, várunk pár percet és egy tányérra fordítjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Blog Widget by LinkWithin