2010. június 30., szerda

Fehér csokis-málnás tortácskák

A Franciaországban beszerzett mini tortaformáimat avattam fel ezzel a Nigella recepttel.


Hozzávalók a tésztához (6 db tortácska+10 db keksz):
17,5 dkg liszt
1,7 dkg kakaópor
5 dkg porcukor
¼ tk. só
12,5 dkg vaj
1 tojásfehérje (egy kicsi tojásé)

Krém:
25 dkg mascarpone
8 dkg fehér csoki

A lisztet, a sót és a kakaóport összekeverjük egy tálban. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásfehérjét, és beledolgozzuk a lisztes keveréket is. Ha nagyon puhának találjuk a tésztát, tegyünk még hozzá egy kis lisztet. Cipóvá formázzuk a tésztát és 30 percre a hűtőbe tesszük.

A tortaformákat kivajazzuk. A tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk és a tortaformáknál kicsit nagyobb körlapokat vágunk belőle. Elég képlékeny a tészta, nem baj, ha elszakad, miközben a formákat kibéleljük – az ujjunkkal nyomkodjuk a formába. A formákat tegyük 30 percre a mélyhűtőbe, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 15 perc alatt sül meg. Hagyjuk a formában kihűlni, töltsük meg a krémmel és díszítsük málnával.

A krémhez olvasszuk meg a csokit, majd apránként keverjük hozzá a szobahőmérsékletű mascarponét.

Nekem maradt egy kevés tésztám, amiből kis pogácsákat szaggattam és mogyoróval díszítettem. (Ugyanannyi idő alatt sült meg, mint a tortácska.)

2010. június 23., szerda

Fahéjas csiga - Ree Drummond receptje

Szoktam sima, kelt tésztákat sütni, ez most egy amerikai recept, Pioneer Woman oldaláról. A hagyományos csigáimhoz képest annyi a különbség, hogy a sütés után a tésztát meg kell öntözni egy cukros-kávés sziruppal. Éppen csak annyival, hogy még másnap is fincsi puhák legyenek. Az eredeti recept hozzávalót harmadoltam, az öntetbe tett cukor mennyiségét pedig radikálisan lecsökkentettem.

Hozzávalók:
3 dl tej
8 dkg vaj
5 dkg cukor
2,5 dkg élesztő
kb. 40 dkg liszt
1/3 teáskanál só

A töltelékhez:
8 dkg vaj
8 dkg nádcukor
sok fahéj

Az öntethez:
12 dkg cukor
2 dkg tej
2 dkg olvasztott vaj
2 dkg lefőzött kávé
csipet só
1 teáskanál juharszirup

A tészta hozzávalóiból tésztát dagasztunk (én a kenyérsütőgépem dagasztó programjával). Ha tésztát túl lágynak találjuk, mehet hozzá még egy kis liszt – nyújtható tésztát kell, hogy kapjunk. A tésztát vékony téglalappá nyújtjuk, meglocsoljuk a félig felolvasztott vajjal, meghintjük a cukorral és sok-sok fahéjjal. A tésztát feltekerjük, 3-4 cm széles szeletekre vágjuk, majd a csigákat kivajazott jénaiba pakoljuk (nekem négy csiga kimaradt, azokat egy kisebb formába tettem). 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt barnára sütjük.

A mázhoz egyneművé keverjük a hozzávalókat Amikor a tésztát kivesszük a sütőből, meglocsoljuk az öntettel, és hagyjuk, hogy hűlés közben magába szívja.

2010. június 16., szerda

Congo szelet

Erre a névre hallgat ez a fincsi, brownie és cookies kereszteződéséből született süti (a www.bakerella.com oldalon találtam az eredetit).

Hozzávalók (fél adag)

1,5 csésze liszt
1 ¼ teáskanál sütőpor
¼ teáskanál só
10 dkg puha vaj
16 dkg nádcukor
2 tojás
1 teáskanál vaníliakivonat
16 dkg apróra vágott keserű- és tejcsoki vegyesen
2 marék dió aprítva

A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral. A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliával, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Ezután hozzáadjuk a csokit és diót, majd a lisztes keveréket - amennyire csak lehet, homogénné keverjük a tésztát.

Egy 25x20 centis tepsit kibélelünk sütőpapírral és a tésztát egyenletesen eloszlatjuk benne. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt sül meg. Nem szabad túlsütni, tűpróbával ellenőrizzük, hogy a tészta már ne tapadjon rá, de ne is száradjon ki. Akkor jó, ha a teteje szép barna. Hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük.

2010. június 14., hétfő

Rebarbarás torta

A Cuisine et vins de France április-májusi számában jelent meg a recept. Van egy szuper rovat, egy alapanyagból 3 fogást készítenek, ennek a desszert-részében találtam ezt a tortát. Az egyetlen nehézséget a rebarbara beszerzése jelentette: Budapesten szinte lehetetlennek tűnt hozzájutni (Lehel csarnok, Tesco, több zöldséges), úgyhogy vidékről érkezett a felmentősereg, egy kolléganő formájában, 1 kilónyi rebarbaraszárral.

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
1 kg rebarbara
2 dl víz
10 dkg kristálycukor
10 dkg darált mogyoró
10 dkg vaj
1 tojás
10 dkg porcukor

A leveles tésztát 200 fokos sütőben 10 perc alatt vakon elősütjük (sütőpapírral beborítjuk a tésztát és szárazbabbal befedjük, hogy ne púposodjon fel a tészta).
A rebarbarát megpucoljuk, kb. 8 centis darabokra vágjuk. A vizet és 10 dkg cukrot 5 percig főzzük. A rebarbarát egy serpenyőbe tesszük, ráöntjük a szirupot és 10 percig gyenge lángon megfőzzük.
A darált mogyorót összekeverjük az olvasztott vajjal, a maradék cukorral és a tojással. A tésztára rápakoljuk a lecsöpögtetett rebarbarát, majd ráöntjük a mogyorós masszát és 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után szeleteljük.
Vanília- vagy málnaszószt is adhatunk hozzá.
Blog Widget by LinkWithin