2010. március 8., hétfő

Dobos torta

Életem tortája lett, benne fekszik kb. 2 órányi munkám plusz a stressz a karamellmáz miatt. Megérte, mert a 4 éves szülinaposnak, akinek készült, nagyon ízlett.

A receptet Macitól vettem, az instrukcióit mindenben követtem, csak a mennyiségeket csökkentettem a kisebb tortaforma miatt.



Hozzávalók egy 18 centis tortaformához:

Krém:
3 tojás
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
7,5 dkg jó minőségű étcsoki
1,5 ek. holland kakaópor
15 dkg vaj

A tojásokat egy nagy tálban összekeverjük a cukrokkal és gőz fölött sűrű krémet főzünk belőle. Készüljünk fel, jó sokáig fog tartani. Ha a krém besűrűsödött, levesszük a gőzfürdőről. A csokit megolvasztjuk és a kész krémhez keverjük, az átszitált kakaóporral együtt. Amíg hűl a krém, néhányszor átkeverjük. A teljes hűlés előtt hozzákeverjük a szobahőmérsékletű, apróra felkockázott vajat. Hűvösre tesszük.

Tészta:
4 nagy tojás
1 csipet só
4 evőkanál porcukor
4 púpozott evőkanál liszt

A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Sütőpapírra 6 darab kört rajzolunk a tortaforma segítségével, erre kerül majd a tészta.

A tojásokat pár perc alatt habosra keverjük a cukorral és a sóval (mixerrel), majd hozzászitáljuk a lisztet, csomómentesre keverjük.
Az előrerajzolt papírokat megfordítjuk, tepsire tesszük - alul legyen a rajzolt oldal –, a tésztát rákanalazzuk, egy kicsit le is lóghat az előre megrajzolt formáról. Kb. 10 perc alatt megsütjük, konyharuhára tesszük és lehúzzuk róla a papírt.
A lapokat kihűtjük, egyforma nagyságúra vágjuk, majd megtöltjük a krémmel, az oldalát darált dióval/mandulával/csokireszelékkel díszítjük. Az utolsó lapot nem tesszük fel, erre kerül majd a karamell.

Karamell:
10 dkg kristálycukor
1 tk. víz
1 tk. ecet
1 tk. vaj

Egy serpenyőben összekeverjük a hozzávalókat és alacsony lángon megolvasztjuk és várunk, amíg aranybarna színt nem kap.
Az utolsó tortalapot egy darabka alufóliára tesszük, és 8 szeletet bejelölünk rajra – ez segít majd a karamell felvágásakor. A forró karamellt a lap tetejére öntjük, ha nem terül el magától, akkor egy késsel segítünk neki. Egy kicsit hagyjuk hűlni, de ne dermesszük keményre: akkor a legjobb, ha egy kicsit még képlékeny. Ekkor egy vajba mártott késsel jelöljük be a 8 szeletet. Nekem az volt a taktikám, hogy nem vágtam be teljesen a szeleteket, hanem mindig a vajba mártva, folyamatosan forgatva a lapot, egyre mélyítettem a vágásokat. Így nem tört be, és nem is ragadt a késhez.

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Ezt ki kell próbálnom, férjem kedvence :)
Csodás

Unknown írta...

Gratulálok a 4 évesnek, és igazán örülök, hogy ízlett neki a torta! Gyönyörü lett a máz! Jó ötlet lekicsinyíteni az adagot, azt hiszem én is nemsokára megsütöm minidobosként:o)

Unknown írta...

NA eddig éhes voltam, de most már tényleg csorog a nyálam:))
egy 32 évesnek is sütsz majd? :))

sütiszörny írta...

Köszönöm!

Blog Widget by LinkWithin