2010. szeptember 26., vasárnap

Rebarbarás pite

Megint kaptam rebarbarát, de most nem lekvár lett belőle, hanem ez a pite. Ihlet a krémhez Sajtkukactól.

Hozzávalók
1 csomag leveles tészta

A krémhez
10 dkg darált dió
10 dkg vaj
1 tojás
fahéj
1 ek. liszt

A tetejére
rebarbara (kb. fél kg)
1 alma
10-15 dkg cukor
fahéj

A krémhez habosra keverjük a vajat a cukorral, hozzáadjuk a diót, a lisztet és a fahéjat. A rebarbarás töltelékhez megtisztítjuk a rebarbarát, 3 centis darabokra vágjuk, az almával ugyanígy teszünk. Egy serpenyőben 10 dkg cukrot karamellizálunk. Amikor szép aranybarna, rádobjuk a rebarbarát és az almát, és olyan 10 perc alatt kissé pépessé főzzük (ne legyen teljesen lekvárszerű). Ha kell, még adunk hozzá cukrot és megszórjuk fahéjjal.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A 24 centis piteformánkat kibéleljük a leveles tésztával, rásimítjuk a tölteléket és 15 percig sütjük. Ezután rákanalazzuk a rebarbarát is (ha nagyon sok leve lenne, akkor azt ne), visszatesszük a sütőbe és készre sütjük (még kb. 20 percig).

Egy éjszakát pihentetjük, másnap, hidegen szeleteljük és befaljuk.

Almatorta

Az egyik gyakornoklány sütötte ezt a búcsúpartijára, utólagos köszönet neki.
A tökéletes almatorta.


Hozzávalók a tésztához (18 centis kapcsos tortaformához):
10 dkg vaj
1 tojássárgája
5 dkg cukor
1 ek tejföl
10 dkg liszt
1/8 sütőpor

A vajat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt is. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a vajas keverékhez adjuk és tésztává gyúrjuk. 1 órára a hűtőbe tesszük.

A töltelékhez:
fél kg reszelt alma
fél dl víz
5,5 dkg cukor
fahéj
5-10 dkg darált dió

A hozzávalókat krémesre pároljuk, kihűtjük. A diót csak a párolás végén keverjük a töltelékhez.

A habhoz
1 tojásfehérje
1 vaníliáscukor
1 kanál baracklekvár

A tésztát a tortaformában megszórjuk darált dióval, rákanalazzuk a tölteléket és 175 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük. Amikor majdnem megsült ,a tetejére rátesszük a habot. Kb. 5 percig sütjük még, majd résnyire nyitott ajtajú sütőben hagyjuk kihűlni.

2010. szeptember 5., vasárnap

Kávéhab

Kipróbáltam a vadiúj (nem is, mert teljesen retró, a régiségboltból) habszifonomat. A kávéhab ötlete onnan jött, hogy eszembe jutott anyukám csokihabja, amit habszifonnal készített. Gyanítom, hogy valami ipari porból keverte ki, mert elég műanyag íze volt, de akkor nagyon ízlett, mert kitört a hagyományos vasárnapi sütik (rácsos linzer – kókuszkocka– keksztekercs) világából.


Hozzávalók
2 dl tejszín
0,5 dl kávé
½ kanál porcukor
kevés vanília

pár szem speculoos keksz durvára törve

A hozzávalókat összekeverjük, beletöltjük a habszifonba. Lehűtjük. (A szifonba 2 patront kellett belecsavarnom. Az elsőt csak simán csavartam bele, de amikor nyomtam ki a habot, akkor csak egy adag jött ki belőle. Úgyhogy belecsavartam egy másodikat is, azt már úgy, hogy közben fejjel lefelé fordítottam a szifont – de lehet, hogy ez csak babona). A krémet és a kekszet rétegelve egy pohárba töltjük, én az egyik kekszréteg alá csokilapocskákat is tettem.

A speculoos mondjuk túl markáns volt a kávéhoz, úgyhogy valamilyen semlegesebb ízűt használok legközelebb.
Blog Widget by LinkWithin