2010. március 8., hétfő

Dobos torta

Életem tortája lett, benne fekszik kb. 2 órányi munkám plusz a stressz a karamellmáz miatt. Megérte, mert a 4 éves szülinaposnak, akinek készült, nagyon ízlett.

A receptet Macitól vettem, az instrukcióit mindenben követtem, csak a mennyiségeket csökkentettem a kisebb tortaforma miatt.



Hozzávalók egy 18 centis tortaformához:

Krém:
3 tojás
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
7,5 dkg jó minőségű étcsoki
1,5 ek. holland kakaópor
15 dkg vaj

A tojásokat egy nagy tálban összekeverjük a cukrokkal és gőz fölött sűrű krémet főzünk belőle. Készüljünk fel, jó sokáig fog tartani. Ha a krém besűrűsödött, levesszük a gőzfürdőről. A csokit megolvasztjuk és a kész krémhez keverjük, az átszitált kakaóporral együtt. Amíg hűl a krém, néhányszor átkeverjük. A teljes hűlés előtt hozzákeverjük a szobahőmérsékletű, apróra felkockázott vajat. Hűvösre tesszük.

Tészta:
4 nagy tojás
1 csipet só
4 evőkanál porcukor
4 púpozott evőkanál liszt

A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Sütőpapírra 6 darab kört rajzolunk a tortaforma segítségével, erre kerül majd a tészta.

A tojásokat pár perc alatt habosra keverjük a cukorral és a sóval (mixerrel), majd hozzászitáljuk a lisztet, csomómentesre keverjük.
Az előrerajzolt papírokat megfordítjuk, tepsire tesszük - alul legyen a rajzolt oldal –, a tésztát rákanalazzuk, egy kicsit le is lóghat az előre megrajzolt formáról. Kb. 10 perc alatt megsütjük, konyharuhára tesszük és lehúzzuk róla a papírt.
A lapokat kihűtjük, egyforma nagyságúra vágjuk, majd megtöltjük a krémmel, az oldalát darált dióval/mandulával/csokireszelékkel díszítjük. Az utolsó lapot nem tesszük fel, erre kerül majd a karamell.

Karamell:
10 dkg kristálycukor
1 tk. víz
1 tk. ecet
1 tk. vaj

Egy serpenyőben összekeverjük a hozzávalókat és alacsony lángon megolvasztjuk és várunk, amíg aranybarna színt nem kap.
Az utolsó tortalapot egy darabka alufóliára tesszük, és 8 szeletet bejelölünk rajra – ez segít majd a karamell felvágásakor. A forró karamellt a lap tetejére öntjük, ha nem terül el magától, akkor egy késsel segítünk neki. Egy kicsit hagyjuk hűlni, de ne dermesszük keményre: akkor a legjobb, ha egy kicsit még képlékeny. Ekkor egy vajba mártott késsel jelöljük be a 8 szeletet. Nekem az volt a taktikám, hogy nem vágtam be teljesen a szeleteket, hanem mindig a vajba mártva, folyamatosan forgatva a lapot, egyre mélyítettem a vágásokat. Így nem tört be, és nem is ragadt a késhez.

Citromtorta

Karácsonykor ettem egy nagyon-nagyon finom citromtortát, azt próbáltam meg leutánozni. A tészta sajnos nem olyan lett, amilyennek szerettem volna: linzerszerűbbnek kellett volna lennie, de a krém tökéletes lett.

Természetesen tanulmányoztam a szakirodalmat (Chili és vanília plusz Pierre Hermé Larousse des desserts), végül P.H. krémjénél maradtam, a tészta pedig Chili és vanília és P.H keveréke.


Hozzávalók:
tészta:
17 dkg liszt
8,5 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojás
1 csipet só

A lisztben elkeverjük a cukrot és a sót, elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a tojást és tésztát gyúrunk belőle, hűtőbe tesszük.
1 óra elteltével kivesszük, egy piteformát kibélelünk sütőpapírral, belehelyezzük a kinyújtott tésztát és visszatesszük a hűtőbe, amíg a sütő felmelegszik. 180 fokra előmelegített sütőben 18 percig vakon sütjük (a tésztára sütőpapírt teszünk és babbal kibéleljük), majd plusz 7 percig készre sütjük (a bab és a papír nélkül). Kihűtjük.

Krém:
3 db citrom héja lereszelve és leve (kb. 1 dl)
2 egész tojás
13,5 dkg cukor
11 dkg vaj

A tojást elkeverjük a cukorral, a citromhéjjal és a citromlével, gőzfürdő fölött addig keverjük, amíg jó sűrű masszát nem kapunk. Levesszük a fürdőről és továbbra is kevergetjük, amíg langyosra nem hűl. Ekkor apránként hozzákeverjük a kockákra vágott szoba-hőmérsékletű vajat, szintén kihűtjük.
A tésztára tesszük a krémet és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

A süti kb. így néz ki: fotó

Blog Widget by LinkWithin