2009. december 10., csütörtök

Pirog

Nem tudom mennyire lett autentikus életem első pirogja, a receptet az Orosz kulinária c. könyvből szereztem.



Hozzávalók:
2 dkg élesztő
1,25 dl tej
1 tk cukor
25 dkg liszt
1 tojássárgája
7,5 dkg vaj
1 nagy csipet só

a kenéshez 1 tojás

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben. A puha vajat a tojássárgájával krémesre keverjük, hozzáadjuk a sóval elkevert liszt felét, eldolgozzuk, majd jöhet a felfuttatott élesztő és a liszt másik fele. A tésztát addig gyúrjuk, amíg rugalmas, nem ragadós tésztát kapunk (ha szükséges, egy kis lisztet még adhatunk hozzá). Konyharuhával letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.

Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket:
káposzta, reszelve
só, bors
kevés vaj

Negyed fej káposztát lereszelünk, a vajon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk kihűlni.

Ha a tészta megkelt, 8-10 mm vastagra nyújtjuk. Tetszés szerinti nagyságú korongokat szaggatunk belőle, a korongok szélét megkenjük a felvert tojással, 1 púpozott kiskanálnyi tölteléket a korong egyik felére halmozunk, ráhajtjuk a másik felét és a széleket jól összenyomkodjuk. A pirogokat megkenjük a felvert tojással és kb. 10 percig kelesztjük a tepsiben. 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

(az eredeti receptben a káposztás töltelékbe kerül főtt tojás, petrezselyem és kapor is).
Blog Widget by LinkWithin