Hozzávalók:
50 dkg liszt
1,5 dl tej
10 dkg olvasztott vaj
2 dkg élesztő
2 ek. cukor
2 tojás
1 csipet só
A töltelékhez:
10 dkg puha vaj
fahéj (ízlés szerint)
kb. 10 -15 dkg barna cukor (ízlés szerint)
vagy
3 ek. kakaópor
3 ek. cukor
10 dkg vaj egyenletesen elmorzsolva
10 dkg étcsoki apró darabokra vágva
A hozzávalókból hagyományos módon kelt tésztát készítünk. (Én – szokás szerint- beleöntöttem a kenyérsütő gépbe, és csak addig hagytam benne, amíg megdagasztotta a tésztát.)
Közben a vajat elkeverjük a cukorral és a fahéjjal, de éppen csak annyira, hogy a vaj és a fahéj rendesen összekeveredjen. A tésztát kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, és szorosan feltekerjük, mintha kakaós csigát készítenénk. A tésztát olyan hosszúra nyújtjuk, hogy ha beletesszük a kuglófformába, akkor az pont körbeérje. 50 percig meleg helyen kelesztjük, majd előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 30-40 perc alatt megsütjük (nekem 30 perc elég volt). Szerintem érdemes vékonyra nyújtani, hogy minél több tészta-töltelék réteg alakuljon ki (15 dkg vaj, ugyanennyi barnacukor és jó sok fahéj keverékét töltöm bele legközelebb).
Közben a vajat elkeverjük a cukorral és a fahéjjal, de éppen csak annyira, hogy a vaj és a fahéj rendesen összekeveredjen. A tésztát kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, és szorosan feltekerjük, mintha kakaós csigát készítenénk. A tésztát olyan hosszúra nyújtjuk, hogy ha beletesszük a kuglófformába, akkor az pont körbeérje. 50 percig meleg helyen kelesztjük, majd előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 30-40 perc alatt megsütjük (nekem 30 perc elég volt). Szerintem érdemes vékonyra nyújtani, hogy minél több tészta-töltelék réteg alakuljon ki (15 dkg vaj, ugyanennyi barnacukor és jó sok fahéj keverékét töltöm bele legközelebb).
2 megjegyzés:
Boldog Karácsonyt kívánok!
Köszönöm, neked is (így utólag...)!
Megjegyzés küldése