2008. október 29., szerda

Banános-csokis muffin

A neten keresgéltem először banános muffin recepteket, el is mentettem magamnak egy párat, de csak miután a Nagy süteménykönyvben is ráakadtam, léptem a tettek mezejére. Ez egyébként egy Stahl recept, az eredetiben ő olívaolajat javasol, én inkább kihagytam és vajat használtam.



Hozzávalók:
25 dkg liszt
1. tk. szódabikarbóna
1 tk. sütőpor
1 tojás
2,5 dl tej
1 vaníliás cukor
14 dkg porcukor
6 dkg vaj
1,5 banán (érettebb)
10 dkg étcsoki


A csokit apró darabokra törjük; a lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a sütőporral és a csokidarabokkal, a keveréket félretesszük. A cukrot kikeverjük a vaníliás cukorral, a tojással, az olvasztott vajjal, majd hozzáadjuk a tejet is. A banánt egy villával pürésítjük. A tejes keveréket adjuk először a lisztes keverékhez, utána jöhet a pürésített banán is. A muffinformákat kikenjük vajjal (én az ecsetes-olvasztott vajas kombót szoktam használni) és megtöltjük a muffinmasszával.

175 fokon 24 perc alatt sül meg.

A recept ír 1/2 tk. fahéjat is, amit én így első sütésre nem mertem megkockáztatni, de lehet, hogy jót tett volna neki.

2008. október 19., vasárnap

Kakaós és diós-fahéjas mascarponés kiflik

Egész héten azon törtem a fejem, hogy mit süssek vasárnap. Természetesen ez a süti fel sem merült, de amiket előzőleg kigondoltam, valahogy nem passzoltak a mai hangulatomhoz.

Ezeket a kis kifliket egyszer már megsütöttem itt. Most megfeleztem a diós-fahéjas töltelék mennyiségét és a kiflik felét kristálycukor-kakaópor keverékével szórtam meg. Tökéletes süti, csak egy baja van: nem lehet abbahagyni...


2008. október 5., vasárnap

Csokis-mogyorós kuglóf

Ezt a kuglófot egyszer már megsütöttem (itt), most a fehér tésztához adtam egy kis mogyorót is, ami után kb. egy hétig loholtam. Azt hiszem elmegyek mogyorótermesztőnek és simán meggazdagszom belőle, ugyanis 10 deka csomagolt mogyoró (nem a földi, hanem a mókusos) 500 forintba kerül. Végül a Lehel piacon szereztem baráti áron két adag süteményre valót.

Hozzávalók:
28 dkg vaj
12 dkg kristálycukor
12 dkg barna cukor
vaníliás cukor
4 tojás (eredeti recept szerint 5)
28 dkg liszt
1,5 teáskanál sütőpor
0,5 teáskanál szódabikarbóna
3-4 evőkanál tejszín
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál tej
7,5 dkg apróra tört étcsokoládé
7,5 dkg durvára darált mogyoró

Először elkészítjük a fehér alapot: kikeverjük a vajat a kétféle cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a lisztet, amelyet előtte jól elkevertünk a szódabikarbónával és a sütőporral, végül belekeverjük a tejszínt. Ezután a tésztát megfelezzük, az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport, tejet és a csokidarabokat, a megmaradt fehér részhez pedig a durvára darált mogyorót adjuk. A formába belekanalazzuk a tésztát, 1 kanál fehér, 1 kanál fekete. Előmelegített sütőben 175 fokon 50-55 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).



Blog Widget by LinkWithin