2008. július 28., hétfő

Kakaós és diós kiflik

Megint nem azt sütöttem, amit szerettem volna: sajttortát terveztem, végül ezek a kis kakaós és diós kiflik sültek ki beőle. Vannak sütik, amik olyan finomra sikerülnek, hogy képzeletben megveregetem a vállam, és azt gondolom: na igen, ennek ilyennek kell lennie, tökéletes.
Na, ez a mostani nem ebbe a kategóriába tartozik: a tésztája szerintem nem volt elég sós vagy édes. Nem tudom eldönteni, de még kísérletezek vele.



Hozzávalók:

30 dk liszt
15 dkg vaj
1 tojás
1 csipet só
6 ek. tejföl
2-3 ek. porcukor

A lisztet és a cukrot elmorzsoljuk a vajjal, beletesszük a többi hozzávalót és tésztát gyúrunk belőle. 30 percre betesszük a hűtőbe pihenni, majd két részre osztjuk. A cipót kb. 35 cm átmérőjű kör alakúvá nyújtjuk és megszórjuk cukrozott kakaóporral. A kört 16 cikkre vágjuk és a kifliket a hosszabbik oldaluktól kezdve feltekerjük. Ugyanígy járunk el a másik cipóval is, én erre diós tölteléket szórtam - darált diót kevertem össze porcukorral és fahéjjal.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kifliket, tojással megkenjük és 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.
A receptet egyébként az nlc-ről szedtem, sajnos már nem emlékszem ki tette fel, de ott fornettiként futott a dolog.

2008. július 21., hétfő

Sárgabarackos lepény

A recept Latsiától származik: egyik reggeli net-böngészésemkor akadtam rá, és egy kolléganőmnek szántam, aki szerette volna felhasználni az elfekvő szederkészletét. Aztán én is kedvet kaptam, hogy megsüssem.



Hozzávalók


1 pohár joghurt

1 pohár liszt

1 pohár cukor

1/2 tk sütőpor

2 tojás

kb. 10 szem sárgabarack

málnalekvár

vaj a forma kenéséhez



A tészta hozzávalóit összekeverjük, és beleöntjük egy 24 cm-s, kivajazott piteformába. A tészta tetejére pakoljuk a félbevágott sárgabarackokat, és a kimaradt helyekre málnalekvár-pöttyöket teszünk. Előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük, és még melegen megszórjuk a tetejét kristálycukorral. A málnalekvártól savanykás lett az összhatás, de szerintem nagyon jól passzolt a barackkal.


P. Hermé desszertjeit egyelőre csak nézegetem, de ami késik, nem múlik...


2008. július 15., kedd

Ő már az enyém:

Blog Widget by LinkWithin