2008. március 26., szerda

Franciaországi szerzeményeim

A kínálatot össze sem lehet hasonlítani az itthonival... És az Elle tele van csokis desszertekkel...


Szakácskönyv:


És vágyaim tárgya: Pierre Hermé könyve.

Barackos-túrós süti

Húsvét hétfőn, miután túl voltam a nagy sonka és krémes-sütemény evészeten, gondoltam valami lájtosabb sütivel vezetem le az ünnepeket, így Zsuzsi süteményére esett a választásom.

Egyszerű, finom, túrós.

Hozzávalók:

18 dkg liszt
12 dkg vaj
6 dkg porcukor
1 tojássárgája csipet só

A töltelékhez:

50 dkg túró
3 evőkanál búzadara
3 db tojás + 1 fehérje
6 dkg kristálycukor
6 dkg vaj
5 dkg porcukor,
1 üveg barackbefőtt,
1 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
baracklekvár

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kinyújtjuk és kivajazott tepsiben 180 fokon 6-8 percig elősütjük.
Amíg sül, a vajat kikeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tojások sárgájával, beletesszük a túrót, a búzadarát és belereszeljük a citromhéjat. A tojások fehérjéből kemény habot verünk a kristálycukorral, majd belekeverjük a túrós masszába. Közben a barackbefőttet lecsepegtetjük, hogy ne áztassa szét a tésztát. Az elősütött tésztát megkenjük a baracklekvárral, rátesszük a felszeletelt befőttet, és eloszlatjuk rajta a túrós krémet. 170 fokos sütőben kb. 50 perc alatt sül meg. Hidegen szeleteljük.

2008. március 17., hétfő

Csokis-krémsajtos brownie

Az elmúlt két hétben sem tétlenkedtem, megsütöttem egy nagyon finom máktortát, Nigella csokis tortáját és egy szülinapi Némó tortát, ami úgymond esztétikailag kifogásolható, de isteni finom volt.
Ez a recept a „Csokoládés csodák” c. könyvből való, nagyon jó receptek vannak benne, de figyelni kell az elkészítésnél, mert nem pontosan adja meg a hozzávalókat.



Hozzávalók:
18 dkg liszt
4 tojás
17 dkg cukor
12 dkg vaj
12 dkg étcsoki
25 dkg mascarpone
1 tk. vaníliakivonat

A sütőt 170 fokra előmelegítjük, sütőpapírral kibélelünk egy kb. 20x20 cm-s formát.
A vajat és a csokit felkockázzuk, együtt felolvasztjuk őket. Amíg kicsit hűl, a mascarponét, a vanília felét, 2 dkg cukrot, 2 dkg lisztet és 1 tojást kikeverünk. A csokis keverékhez hozzáadunk 15 dkg cukrot, majd egyenként a tojásokat (3 db), a vaníliát, végül 16 dkg lisztet. A massza ¾ részét a formába öntjük, erre óvatosan rákanalazzuk a fehér masszát, majd a maradék csokis tésztából 1-1 kanálnyi halmot teszünk egymás mellé, végül késsel márványosra mintázzuk.
Kb. 33-35 perc alatt sül meg.

2008. március 2., vasárnap

Tarte Tatin

Ez nem teljesen olyan lett, mint ahogyan a franciák készítik, Stahl J. egyik könyvéből szedtem elő ezt a receptet. Az igazi Tarte Tatin ún. pâte brisée-ből készül. A szerencsések, akik Franciaországban élnek, csak bemennek egy szupermarketbe, és leveszik a polcról a már kész tésztát, és ezzel nem is kell otthon pepecselniük. A Magyarországon élő belgák és franciák sokszor panaszkodnak arról, hogy az itthon készült leveles tésztás ill. pate brisée felhasználásával készült sütemények nem az igaziak. Hát, igazuk lehet. Szóval úgy tűnik, hogy az eredeti pâte brisée-be víz, vaj, hideg víz, kis só kivételével nem nagyon kell semmi. Amit én most elkészítettem, abban volt.



Hozzávalók:
20 dkg liszt
5 dkg porcukor
10 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
3 ek. hideg víz

1 kg alma, megpucolva, szeletelve
10 dkg vaj
20 dkg cukor
½ citrom leve
fahéj

Először is elkészítjük a tésztát: a lisztet elkeverjük a cukorral a vajat elmorzsoljuk benne, végül hozzáadjuk a tojássárgáját és a hideg vizet. Hűtőbe tesszük legalább 30 percre.
Az almát meghámozzuk, felszeleteljük. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk és hozzákeverjük a cukrot. (Elméletileg ennek el kellett volna olvadnia benne, nekem egyből karamellizálódni kezdett.) Az almadarabokat beleforgatjuk, belecsavarjuk a fél citrom levét, és megpároljuk őket, majd fedő nélkül is pirítjuk egy kicsit. A cukor és vaj keveréknek ekkor már karamell színűnek kell lennie. Az almákat kihűtjük, én hűlés után áttesszük egy piteformába, kevés fahéjjal megszórjuk. Arra vigyázni kell, hogy ha nagyon sok lé maradna az alma alatt, akkor azt ne mindet öntsük át, mert nagyon elázik a tészta.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát kinyújtjuk – nagyobbra, mint a forma – és befedjük vele az almákat, úgy, hogy a tésztát benyomkodjuk a forma és az almák közé. 25 perc alatt sül meg. Miután kivesszük a sütőből, várunk pár percet és egy tányérra fordítjuk.

Blog Widget by LinkWithin